Istoricul parohiei


Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” se află în satul Lunca Rateş, comuna Scînteia, judeţul Iaşi, pe coordonatele 46°56'33" latitudine Nordică şi 27°34'18" longitudine Estică, la aproximativ 1 km de drumul judeţean DJ248 ce leagă municipiile Vaslui şi Iaşi.

După cum arată şi numele, (RÁTEŞ, rateşe, s.n. (Reg.; înv.) Han aşezat la o şosea principală. [Var.: rátoş s.n.] – Din ucr. ratuś. Cf. Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998) aici s-ar fi aflat un han, pe drumul ce leagă Vasluiul de Iaşi, în dreptul satului Lunca, de aici Lunca Rateş.

Satul se învecinează cu următoarele localităţi: la sud satul Scînteia, reşedinţă de comună, la sud-vest satul Ciocârleşti, comuna Scînteia, la est satul Boroseşti, comuna Scînteia, la nord satul Lunca,  comuna Grajduri,  la vest satul Corcodel şi la nord-vest satul Valea Satului.

Satul este format din circa 90 de familii, dar din acestea o pondere foarte mare îl au familiile de soţi văduvi, mai ales că media de vârstă este ridicată.

Satul a fost filie a satului Borosești, iar înmormântările au fost oficiate în cimitirul din parohiile Valea satului şi Boroseşti, iar începând din 1995 în cimitirul satului, pe terenul donat de familiile Mihai Furnică şi Andrei Furnică. Un an mai târziu în acest cimitir a fost pusă piatra de temelie a bisericii satului, sub păstorirea pr. Ioan Sofragiu de la parohia Boroseşti, iar pe 15 octombrie 2005 Preasfinţitul părinte Calinic Botoşăneanul a târnosit noul locaş – Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. 

În anul 2010 s-a început construcţia casei sociale sub păstorirea pr. Emilian Timofte de la parohia Ciocărleşti, iar la slujba de hram din 21 mai 2012 a fost instalat primul preot paroh în persoana pr. Ilie Caraghiaur, casier la Protopopiatul 2  Iaşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu